Foredrag med Henrik Saxgren

Foredrag med prisbelønnet pressefotograf

Dokumentarfotografen Henrik Saxgren fortæller om sin bog »Krig og Kærlighed« ved et foredrag den 26. april i Hedensted

Henrik Saxgren, en af de bedste og mest kendte danske pressefotografer, besøger Hedensted torsdag den 26. april. Ved et foredrag, der finder sted i Hedensted Golfklubs restaurant, vil Henrik Saxgren fortælle og vise billeder fra sin bog »Krig og Kærlighed«, der i ord og ikke mindst fotografier skildrer 253 indvandreres tilværelse i Norden.

Bogen – der tidligere på året blev præmieret som Årstidens Bog af BG Bank - er Saxgrens bidrag til den danske indvandrerdebat.

I en nøgtern og afdæmpet tone beretter Saxgren om indvandrerne og om hvorfor de har slået sig ned i Norden. Hvad enten det er borgerkrige, religiøse konflikter eller bare en ganske almindelig forelskelse, der er baggrund for udrejsen. Saxgren fortæller både de dramatiske traumatiske og de lykkelige historier i »Krig og kærlighed«, og han er ikke kommet let til de 250 sider, som bogen fylder.

Arbejdet med bogen har nemlig formet sig som en fire år lang rejse rundt i Norden, hvor han har fotograferet løs blandt almindelige indvandrere. Og han har mødt nogle højest forskellige mennesker – lige fra en sioux-indianer i Gentofte, en etiopisk fisker på Lofoten, en sambadanserinde i Lapland og en sudansk gynækolog på Grønland.

Det var oprindelig en reportagetur til Lofoten, der inspirerede ham. Heroppe blev han overrasket over at finde ud af, at stort set alle arbejderne på de lokale fiskefabrikker havde mørk hud.

Henrik Saxgren vil gerne prøve at nuancere debatten om indvandring:

–. Der var behov for sober oplysning. Det var så fordomsfuldt med den måde, de fremmede blev omtalt på, har Saxgren udtalt i et interview i Århus Stiftstidende.

Han har også erklæret, at han ikke er begejstret for den måde, de danske journalister arbejder på - for pressens repræsentanter skriver artikler og laver tv-indslag, der ikke efterlader plads til nuancerne.

»Krig og Kærlighed« går derimod tæt på detaljerne.

–. Bogen skal også være relevant om 100 år. Derfor har jeg haft lamper med rundt, så jeg kunne lyse alt op og vise i detaljer, hvordan indvandrerne bor i dag, har Saxgren forklaret.

Den 54-årige Henrik Saxgren, der stammer fra Randers og oprindelig er udlært som reklamefotograf, har altid været kompromisløs og ihærdig. Han er kommet helt til tops, når det gælder reportage- og dokumentarfotografi, og der er ingen tvivl om, at han har været en inspirationskilde for mange danske fotografer.

Foredraget med Henrik Saxgren begynder klokken 19.30 den 26. april.

Det er den lokale kunstforening Afkørsel 58, der har inviteret Henrik Saxgren, og der er tilmelding til arrangementet sendt den 23. april på telefon 75 89 19 62 eller 75 89 21 67.

Der er gratis adgang for medlemmer af Afkørsel 58, og for ikke-medlemmer koster det 50 kroner. Der vil være mulighed for at købe kaffe og kage.