Kunst-tur til Christiansborg

 

Kunsttur til Christiansborg

 

 

 

Olaf Rudes landskabsmaleri i Folketingssalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I samarbejde med Hedensted-Løsning LOF arrangerer kunstforeningen Afkørsel 58 en kunst-udflugt til Christiansborg lørdag den 29. oktober.

 

Tilmelding sker efter "først-til-mølle-princippet", og der er plads til 30 personer.

Prisen er 325 kroner. Der er afgang i bus klokken 7.45 lørdag den 29. oktober fra parkeringspladsen ved Hedensted Kirke. Hjemkomsten forventes at ske cirka klokken 21. 

 

Under besøget er der mulighed for at se de mange fantastiske kunstværker, der pryder salene og gangene på Christiansborg. Værker, der er lavet af særdeles kendte kunstnere såsom Per Kirkeby, Olaf Rude, Michael Ancher og Richard Mortensen. De fleste har nok stiftet et flygtigt bekendtskab med Christiansborgs kunst, når der har været interviews og reportage i fjernsynet - men nu er der tid til at studere værkerne på tæt hold.

Der bliver også god tid til at spise frokost. Det sker for egen regning, og der kan eventuelt arrangeres fællesspisning et sted.

Om eftermiddagen kan man se Bjørn Nørgaards berømte gobeliner, der illustrerer Danmarkshistorien.

Gobelinerne var en gave til Dronning Margrethes 50 års fødselsdag, hvor dansk erhvervsliv og en række fonde skænkede så stor en pengegave, at drømmen om en ny udsmykning af Riddersalen på Christiansborg kunne realiseres. Opgaven blev givet til Bjørn Nørgaard, som fuldendte værket 10 år senere.
Gobelinerne beretter i øvrigt ikke blot om den danske historie tilbage til vikingetiden - også udenlandske begivenheder er flettet i de fantastiske stykker tekstil.

Et andet berømt kunstværk er en 268 meter lang blomsterfrise i Vandrehallen på 1. sal i folketingsbygningen. Den store frise er udført som kalkmaleri af Rasmus Larsen i perioden 1918-21 i datidens stil "skønvirke". Det, der især gør frisen interessant, er de mange gengivelser af dyr, gamle danske ordsprog og fyndord, der er malet sammen med blomstermotiverne, og som alle skal opfattes som malerens ironiske kommentarer til det politiske liv. Som for eksempel: "Gud mildner luften for de klippede får".